Camille Cayran
CAVE DE CAIRANNE
De in 1929 gestichte kelder ligt in het hart van de Cru van de Meridionale Vallee van de Rhône, in de Vaucluse op de linkeroever van de Rhône. Het ligt in de buurt van de ster appellations van Chateauneuf du Pape, Gigondas en Vacqueyras.
De 65 wijnmakers in de kelder geven hun passie voor de aarde door van generatie op generatie, en zij werken op zo'n 550 hectare wijnstokken om kwaliteitswijnen te produceren.
De appellations zijn : Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages, Villages Plan de Dieu, Cru Cairanne, Cru Rasteau, alsook enkele biologische wijnen en sulfietvrije wijnen.
Wij zijn een wijnkelder op menselijke schaal (een twaalftal wijnmakers produceert 80% van de wijnen) met de ambitie om plezierige wijnen met een sterk karakter voort te brengen.
Met rijp geplukte druiven, een drastische selectie en een perfect gekalibreerde vinificatie produceert de wijnkelder een grandioze reeks wijnen, de beste in hun appellation.
Onze savoir-faire
De knowhow van Camille Cayran is het verhaal van een kleine groep toegewijde wijnmakers die hand in hand met een technisch team werken aan zeer expressieve wijnen.
Respect
De tradities die ons door de stichters van ons bedrijf werden overgeleverd weten te begrijpen en te bestendigen, is de mentaliteit van een wijnmaker die ook "de tuinman van zijn schat" is. Diep geworteld in onze geschiedenis, is het ook een kwestie van respect voor de mens doorheen het hele creatieproces, van de wijnstok tot het glas. Het is een waarlijk menselijk avontuur.
Précision
Nooit iets aan het toeval overlaten, want elk gebaar heeft een impact op het eindproduct. Elk van deze gebaren moet worden geregistreerd en gereproduceerd met het oog op voortdurende verbetering.
Het gebaar van de wijnmaker is het gebaar van een vakman.
Werken
Wij moedigen werk in de grond en aan de wijnstok aan, zowel in de traditionele productie als in de biologische productie. Zorgvuldig werk is een voorwaarde voor uitzonderlijke wijnen.
Aandacht voor het oogstjaar : elk jaar is anders, dat maakt de ervaring nog rijker.
Innovatie
De uitdrukking van onze eigenheid cultiveren in een unieke luister- en deelervaring met andere wijnliefhebbers.
Terroir en wijngaarden
Het terroir bestaat uit een verscheidenheid aan bodems, bestaande uit steenachtige elementen, kleiachtig-kalkachtig, geel mergel, rode klei, soms zandige aderen.
De klimatologische omstandigheden zijn origineel en uitzonderlijk, vanwege de extreem sterke mistralwind, die verandert van periodes met hevige wind in periodes van relatieve rust.
Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht in onze wijngaard is ook een voordeel voor de productie van wijnen van hoge kwaliteit.
Deze elementen creëren de fijnheid en de elegantie van de wijnen van Cairanne.
Bovendien valt er weinig regen en is het klimaat zonnig met hellingen op het zuiden in onze wijngaarden. Deze klimatologische elementen stimuleren de rijping van de druiven, waardoor Cave de Cairanne door de jaren heen geweldige wijnen kan maken.
De wijngaarden bestaan voornamelijk uit oude wijnstokken die op de hellingen zijn geplant, waar de blootstelling van de velden en hun natuurlijke afwatering een productie van hoge kwaliteit bevorderen.
De voordelen van ons terroir, de unieke klimatologische omstandigheden en de strenge selectie van druiven zijn het geheim van de complexiteit en de hoge kwaliteit van onze producten.
Een Cairanne-terroir bestaande uit 3 sectoren
Cairanne, het enige terroir van de Côtes du Rhône op het kruispunt van een heuvelachtig massief en bijdragen van twee bergstromen, Aygues en Ouvèze.
- Terrassen van de rivier de Aygues
Geboren uit de materie afgezet door de rivier de Aygues “ de grond bestaat uit grind, rivierstenen en klei, dus de grond is poreus.”
- De Garrigue-velden
Geboren uit de materie afgezet door de rivier de Ouveze “ De grond is voornamelijk fersialitisch met een opeenhoping van grind en rivierstenen. Het is zeer poreus met zeer weinig klei.”
- De berghellingen
De oorspronkelijke heuvels bestaan uit afwisselende lagen mergel en grind en ook grijs zand.
De uitdrukking van het terroir
Verschillende wijnen worden gemengd met subtiliteit en nuances, en geeft ons regelmaat in de kwaliteit van onze wijnen, voor elke vintage.
Onze wijnen zijn het product van de vermenging van terroir en druivenrassen:
De druivenrassen:
Over deze verschillende terroirs worden de aangeplante druivensoorten gedomineerd door zwarte druivensoorten, vooral Grenache en Shiraz, die het typische karakter van de zuidelijke Rhône-wijnen garanderen. Andere variëteiten vormen echter ook onze wijnen:
Rode wijn rassen: Grenache is de traditionele druif van de appellation, degene die de beste uitdrukking geeft aan het terroir. Het brengt robuustheid en kruidige aroma's. Andere variëteiten zoals Shiraz met aroma's van rode bessen en Mourvedre, Carignan en Cinsault-variëteiten maken de blend compleet.
De specificiteit van Cairanne is dat het een niet te verwaarlozen deel van Carignan heeft behouden, dat een lage opbrengst en een goede rijpheid van zijn druiven heeft, wat de originaliteit van sommige van zijn melanges mogelijk maakt.
Witte wijndruiven: het assortiment is uitgebreid met, naast Grenache blanc, Clairette en Bourboulenc; Roussanne, Marsanne en Viognier.
Cairanne is de enige van de meest recente CDR-benamingen waarvan de witte gecertificeerd is.