Het domein
Welkom op onze wijngaarden, welkom op onze site!
Voor de gelukkige kenners van Château Rousset, of voor iedereen wiens nieuwsgierigheid naar deze site heeft geleid, hier zijn enkele details: Alpes de Haute Provence en Coteaux de Pierrevert: ons stukje paradijs. In de regio Manosque, tussen Aix en Sisteron, strekt de AOC Coteaux de Pierrevert zich uit langs de heuvels die grenzen aan de Durance.
Klein, heterogeen in tentoonstellingen en terroirs, en vaak over het hoofd gezien in boeken en kaarten, blijft deze appellatie niettemin een grote reserve voor oenologische ontdekkingen voor liefhebbers van frisheid. Traditioneel worden rood, wit en rosé geproduceerd op deze wijngaard, beschreven door de Revue des Vins de France als volgt: “De wijngaard vormt een origineel geheel waar Rhône en Provençaalse invloeden elkaar kruisen, maar waar de hoogte de zuidkant van de wijnen tempert. Ze hebben een frisse lijn die hun uitdrukking versterkt. Bij goed gebruik accentueert dit karakter de waarneming en breedte van de vrucht. De schrijver Jean Giono, wiens werk resoneert met het land van Manosque, riep hij niet zijn "True Wealth" op? (Mohamed BOUDELLAL, Revue du Vin de France). »
Voeg daarbij de nabijheid van Italië (grens van ons departement) en zijn invloed die bepaalde Syrah de uitstraling van Nebbiolo geeft en de verbazingwekkende uitdrukking van Vermentino verklaart. Bij goed gebruik accentueert dit karakter de waarneming en breedte van de vrucht. De schrijver Jean Giono, wiens werk resoneert met het land van Manosque, riep hij niet zijn "True Wealth" op? (Mohamed BOUDELLAL, Revue du Vin de France). »
Voeg daarbij de nabijheid van Italië (grens van ons departement) en zijn invloed die bepaalde Syrah de uitstraling van Nebbiolo geeft en de verbazingwekkende uitdrukking van Vermentino verklaart.
Het domein :
Terwijl bijna de hele appellatie zich op de zuidelijke hellingen van de rechteroever van de Durance bevindt, onderscheidt Château Rousset zich en kijkt naar zijn kameraden aan de andere kant van de oever. Liever de puddingsteen van het Valensole-plateau en het uitzicht op de Lure-berg. Zo rijpt de wijnstok zijn vruchten met de kop naar het noorden, beschut tegen de brandende zon en de longenrijke Mistral. Het resultaat is een meer gespreide rijpheid en een gezonde oogst waardoor het beste uit de wijnen kan worden gehaald.
Het landgoed is sinds het begin van de 19e eeuw eigendom van onze familie. Sinds 1985 hebben wij zelf (wij zijn Hubert en Roseline EMERY, in 2003 vergezeld door Thomas en zijn vrouw Camille, zie foto's hieronder) het domein overgenomen. We werken er als een familie, dag na dag, met het minimalistische doel om enkele van de mooiste wijnen ter wereld te produceren (en ja!).
De gelukkige wijnbouwers:
Wat kan ik zeggen, als het alleen achter al het werk en de concentratie zit die het beroep van wijnbouwer vereist, is het het geluk dat men ervaart bij het maken van goede wijn, bij het leven in de wijngaard en bij het met de handen in vaten vol parfums stoppen die motiveert ons en geeft de wijn zijn deel van dromen.
de wijngaard
In de biologische landbouw sinds 2017
Voor wie naar de kelder gaat, blijft het bestaan van de wijngaard vaak een raadsel. De receptie bevindt zich inderdaad aan de voet van het plateau, in het midden van de graslanden van de Durance, en als een paar wijnstokken en olijfbomen voor de ingang bloeien, is het slechts een welkome tuin. De wijngaard ligt eigenlijk net boven, 100 meter hemelsbreed, op de hellingen van het plateau, verborgen door het reliëf en een paar steeneiken. De foto van het kasteel op de homepage geeft een glimp van dit kleine hoekje van het paradijs.
De wijngaard van Château Rousset heeft nu 38 ha wijnstokken en 8 ha olijfbomen die verdeeld zijn in talrijke percelen (la Garance, Saint Pierre, les Sangliers, le Grand Jas, La Plénette, les Alouettes en les Aramonts). Een wandeling (in een langzaam tempo, enz.) stelt u in staat om de wijngaard en zijn nuances van bodem, helling of blootstelling in minder dan een uur te verkennen. Voor de sportievelingen maakt een mountainbikecircuit, vertrekkend vanuit Gréoux, een mooie omweg midden tussen de wijngaarden en olijfbomen. Wie van het stuur opkijkt, zal er geen spijt van krijgen. Geconfronteerd met de nuances die tussen de percelen bestaan, bestaat ons werk er dan uit om de cultuur van de wijnstok zo goed mogelijk te combineren met de bijzonderheden van zijn terroir. Elk stuk land heeft zijn favoriete druivensoort, zijn onderstam, zijn grootte, enz. De grote terroirs worden zo geboren, niet alleen uit de bodem of het klimaat, maar ook uit de harmonie die de mens daar schenkt door zijn zorgvuldige keuzes. Deze filosofie is al twintig jaar leidend in onze manier van werken en zal nog lang jaar na jaar worden verfijnd.
De grot
Als u eenmaal klaar bent met de rondleiding door de wijngaard (te voet of met de mountainbike), toont de nabijgelegen kelder, allemaal in kiezels en puddingsteen, de schoonheid van de lage alpine constructies.
Voormalige zijderupsenboerderij, daarna schaapskooi, het werd in de jaren 1950 omgevormd tot een kelder, daarna hebben we het echt gemoderniseerd en ontworpen vanaf 1985.
Half begraven en verdeeld over twee verdiepingen, maakt de constructie vinificatie mogelijk met behulp van natuurlijke zwaartekracht.
Net zoals we proberen de druivensoort aan te passen en het werk dat bij elk perceel past, bestaat het werk van de vinificatie uit het aanpassen, aan elke oogst, van de maceratie, het aantal varkensdraden, de fermentatietijd die het nodig heeft. Systematiseer nooit te veel en pas je aan aan wat onze smaak ons adviseert: het is er allemaal! Dit is wat de wijn zijn karakter behoudt en paradoxaal genoeg continuïteit geeft van het ene oogstjaar naar het andere.
Qua veroudering is de kuipruimte verdeeld in hard beton, geëmailleerd staal, RVS en hout. Elk materiaal heeft zijn voordelen, afhankelijk van de wijn en het vinificatiestadium.