Een familiewijnmakerij
Diane de Puymorin, Mathieu Chatain en hun dochters exploiteren en wonen daar.
De oorspronkelijke naam van het landgoed komt van het wapen van de familie Puymorin, dat dateert uit de twaalfde eeuw.
Goud voor de grootte, rijkdom en typiciteit van de zuidelijke Rhône, en het rood (Gules in de heraldiek) voor karakter, kracht en elegantie.
De kleuren goud en rood zijn meer dan alleen een marketingkeuze.
Ze weerspiegelen inderdaad de persoonlijkheid van de wijnen en zijn het grafische handelsmerk van het landgoed, dat unieke en herkenbare schillen van onze wijnen maakt.
Wijnen rijk aan persoonlijkheid
De wijngaard is de synthese van traditie en moderniteit
De eigenaren hebben een diepe gehechtheid aan het respect voor het goed uitgevoerde werk, aan de voorouderlijke knowhow, het zijn wijnbouwers die verliefd zijn op hun vak. Dit zuidelijke Rhône-gebied is gericht op de toekomst met een cruciale rol voor vrouwen, geavanceerde technologische keuzes en een sterke toewijding aan het respecteren van het milieu.
Met uiteenlopende professionele ervaringen arriveerden Diane de Puymorin en Mathieu Chatain in Costières de Nîmes met een nieuwe ondernemerslook en de wil om het landgoed te positioneren onder de kwalitatieve leiders van de appellatie.
Drie overtuigingen zijn geworteld in het DNA van het Domein:
- originele wijnen produceren "rijk aan persoonlijkheid" van hoge kwaliteit
- respecteer en bescherm ons milieu
- voorwaarden scheppen voor de ontwikkeling van mannen die in het veld werken
Geweldige druiven, zodat het talent van de wijnmaker tot uiting komt...
Een uitzonderlijke ampelografische variëteit
Wij werken 10 verschillende druivensoorten:
In het wit: Grenache, Viognier, Rolle, Roussanne en Chardonnay.
In rood en rosé: syrah, grenache, cinsault, carignan en mourvèdre ook wel het plan van Sint-Gillis genoemd.
Het aantal druivenrassen, gecombineerd met de vermenigvuldiging van het aantal percelen, de verschillen in bodems en een perceel vinificatie, biedt ons de mogelijkheid tot combinaties van assemblages die de rijkdom en de diepte van ons assortiment wijnen rechtvaardigen.
Onze wijnstokken zijn gemiddeld 30 jaar oud (meer dan 90 jaar voor de oudste), en bijna 15 hectare wordt met de hand geoogst.
Grondbewerking voor een terroir dat wordt onthuld
De jonge wijnstokken worden geconserveerd door te ploegen en de druiven zijn "groen" om een diepe en snelle worteling te bevorderen.
De oudste worden alleen op de rij gemaaid en geploegd om de opbrengsten te beheersen.
Het gebruik van insecticiden is verboden door de "seksuele verwarring", de behandelingen van de wijngaard worden in kleine doses gereduceerd tot koper en zwavel: de Mistral is onze bondgenoot ...
Om het materiaal te tellen, om zijn potentieel te onthullen terwijl je luistert naar zijn instinct ...
Onze lage opbrengsten
In de orde van grootte van 35 hectoliter per hectare, bijna de helft van de toegestane hoeveelheden door het decreet van de Appellation d'Origine Contrôlée van Costières de Nîmes. Deze opbrengsten worden verklaard door een zeer kleine omvang, een grasveld en onze permanente zoektocht naar optimale looptijden.
Behalve de oude carignan, gevinifieerd in koolzuurmaceratie, wordt de hele oogst ontsteeld.
Al onze wijnen worden gevinifieerd met inheemse gisten.
Een assertieve en precieze wijnbereidingsstijl
Het is gebaseerd op lange vatting, temperatuurcontrole, lange opfok voor rode wijnen (van 18 tot 30 maanden), en integendeel snelle weddenschappen voor witte en rosé wijnen om het fruit te bewaren.
Ons doel is om gevarieerde, rijke, evenwichtige, frisse en gastronomische wijnen aan te bieden en in ieder geval:
wijnen rijk aan persoonlijkheid.
We hebben de keuze gemaakt voor biologische landbouw
Deze methode van landbouwproductie, die wordt gekenmerkt door het ontbreken van synthetische chemie, heeft tot doel het leven en de natuurlijke cycli beter te respecteren. Het doel is om de productie op een globale manier te beheren door het agrosysteem te bevorderen, maar ook de biodiversiteit en de biologische activiteiten van de gronden.
Het landgoed wordt omgezet naar biodynamisch
Naast de methoden en goede praktijken van biologische landbouw:
Laten we insecticiden vermijden dankzij de seksuele verwarring
Weiger landbouwplastic, gebruik houten palen
Zijn zelfvoorzienend energie door de productie van zonne-energie
Privilege natuurlijke organische wijzigingen
Gebruik gerecyclede, recyclebare dozen en inkt op waterbasis
Gebruik muziek in de wijngaarden als organisch controle-element
Een Rhône-terroir
Het terroir van Costières de Nîmes bestaat uit grind afgezet in het Kwartair door de Rhône en Durance, plaatselijk Gress genoemd.
Deze steenachtige alluviale aanwezigen op een dikte van 5 tot 15 meter zijn omhuld met zand waarvan de kleur varieert van lichtgeel tot donkerrood. De wijnstokken ontwikkelen een zeer diepe worteling tot aan de kleilagen, waardoor ze, zelfs tijdens hittegolven, een matige maar constante watertoevoer hebben. De uitzonderlijke afvoercapaciteit van de kiezelstenen maakt het mogelijk om het overtollige water snel af te voeren tijdens de krachtige regenperiodes.
Een mediterraan klimaat
In de zomer versterkt de hete massa gevormd door de kiezelstenen het convectie-effect: de frisse zee-ingangen die aan het einde van de middag de Petite Camargue oversteken, ontmoeten deze hete massa die omhoog gaat langs de Costières, waardoor een echte aspiratielucht ontstaat. Het temperende effect van deze briesjes versterkt de thermische amplitudes tussen dag en nacht, waarvan wordt erkend dat het de frisheid en zuiverheid van het fruit van de wijnen behoudt.
Naast de uitzonderlijke kwaliteit van de bodem door zijn rijkdom aan kiezels, profiteert het veld van een tentoonstelling in lichte hellingen gericht op het zuiden, zuidoosten. De nabijheid van de belangrijkste vijvers van de kleine Camargue (Courgoulier, Charnier, Scamander) geeft het een grotere frisheid van de nachten, wat onmiskenbaar terug te vinden is in de geproduceerde wijnen.