Château Virant ligt in het hart van de appellatie Aix en Provence Protégée. Het grondgebied van dit geografische gebied ligt aan de voet van Sainte Victoire en strekt zich uit in het westen en noorden tot aan de uitlopers van de Luberon.
Château Virant neemt een speciale plaats in binnen de appellatie, genesteld tussen wijngaarden en olijfbomen op de heuvel die wordt gedomineerd door een rotsachtige barrière, in de buurt van de grootste vijver in de Middellandse Zee. Het landschap is dat van een ansichtkaart uit de Provence. Château Virant maakt sinds 2000 voor Christus deel uit van de beschaving van de wijnstok en de olijfboom.
Archeologische opgravingen tonen aan dat op deze plaatsen de eerste wijnstokken in Frankrijk werden verbouwd.
Gekenmerkt door klei-kalksteen bodem, strekt het landgoed zich uit over 153 hectare en profiteert van een microklimaat, zeker een van de droogste in Frankrijk. De mistral en de zon overheersen met meer dan 300 dagen zon per jaar en waarschijnlijk 200 dagen wind. Aan alle voorwaarden is voldaan om mooie, gezonde druiven te produceren, perfect rijp en met het grootste respect voor het milieu.
Château Virant profiteert van een origineel en gediversifieerd druivenras. De druivensoorten Cabernet Sauvignon, Grenache, Cinsault, Merlot en Caladoc worden zowel voor rood als voor rosé gebruikt. Vermentino (of Rolles), Chardonnay, Clairette, Ugni en Bourboulenc maken het mogelijk om droge en aromatische witte wijnen te produceren. De percelen dragen allemaal een naam, vaak Provençaals of van een plaats: Beaumetane, Règne Iris, le Cade, les Thèses, la Crau, la Mine. Elk van deze plots heeft een verhaal. Zo dankt de naam Beaumetane zijn naam aan een vallei (beaume) van bloeiende olijfbomen. Als de olijfboom in het Provençaals "bruint", betekent dit dat hij in bloei staat. Of het perceel "le cade" werd zo genoemd omdat het wordt omringd door jeneverbes waarvan de Provençaalse naam cade is. Elk perceel biedt in ieder geval een bepaalde typiciteit.
Het werk van de wijnboer zal ook zijn om het beste klimaat / bodem / druivensoort / aromatische expressie te bereiken om het potentieel van de wijnstok te benadrukken en zo de identiteit van Château Virant te garanderen. Het landgoed maakt deel uit van een duurzame wijnbouw die respect voor het milieu en biodiversiteit combineert met het beheer van essentiële hulpbronnen zoals water. Alle gewassen worden om precies te zijn druppelbevloeid. Het HVE-label (High Environmental Value) beloont dus het hele bedrijf voor zijn bijzonder milieuvriendelijke aanpak.
Het werk in de wijngaard is lang en vervelend, maar absoluut noodzakelijk voor het welzijn van de wijnstokken, maar ook voor de kwaliteit van toekomstige sappen.
Vanaf het winterontwaken tot de oogst is het werk aan elkaar gekoppeld. Na het barsten van de knop (het verschijnen van knoppen), is de hand van de mens absoluut noodzakelijk om het werk van het zuigen (het schoonmaken van de wijnstokken) uit te voeren, het vastbinden en vervolgens optillen om de wijnstok in zijn ondersteunende draden te monteren. Mechanisatie is nodig voor de grondbewerking en voor het aftoppen, wat het binnendringen van de zon zal vergemakkelijken...
Eind juli krijgen de druiven kleur. In augustus is het augustus. De stengels van de wijnstokken veranderen in hout. Het is tijd om de toekomstige oogst nauwlettend in de gaten te houden, want vanaf 15 augustus is de Chardonnay-druivensoort rijp. De oogsttrigger is een complexe combinatie van 3 looptijden:
- Aromatische rijpheid: dit bepaalt wanneer de aroma's van de druivensoort het meest expressief en typisch zijn.
- Technologische rijpheid: het wordt bepaald door de suikerconcentratie die de potentiële graad van alcohol geeft. Het wordt ook beoordeeld op zuurgraad, PH en de verhouding suiker/zuurgraad.
- De fenolische rijpheid, vooral voor de rode wijnen en hun structuur, maakt het mogelijk om de rijkdom aan polyfenolen (anthocyanines en tannines) in de druif te waarderen, evenals hun kwaliteit en hun extraheerbaarheid.
De uitdaging is om rijke, complexe, aromatische wijnen voor de AOP's en lichte wijnen voor de IGP's te verkrijgen.
Dan komt het werk in de kelder. De keldermeester en zijn team zullen 2 maanden werken om de vintage te ontwikkelen. Het werk in de kelder zal verschillend zijn, afhankelijk van de druivensoorten en de perceelsoorsprong van de druiven... Concentratie en twijfel vermengen zich. Ervaring en knowhow worden voortdurend op de proef gesteld omdat het materiaal leeft.
Vanaf november is het tijd voor het blenden van wit en rosé. Die van de roden vindt plaats in januari. Montage is een groot moment. Het brengt de familie Cheylan en haar teams samen. Iedereen is aanwezig om het wijnassortiment af te ronden. Een echt moment van delen waarbij iedereen zijn steen naar de eindmontage brengt. Allen hebben veel voldoening in het waarderen van het verrichte werk, maar al snel denkt iedereen na over de verbeteringen die moeten worden aangebracht voor de volgende oogst; altijd denken aan het beter doen, altijd deze zorg voor uitmuntendheid die ons in staat stelt te dromen van morgen. Maar één ding is zeker: altijd consistentie in kwaliteit!