Collet de Bovis, Domaine de Fogolar

Collet de Bovis, Domaine de Fogolar

 

De Bellet-wijn « Coller de Bovis” wordt geproduceerd op het Domaine du Fogolar dat aan de rand van een oude Romeinse weg ligt. Onder de wijngaarden van de appellatie is het de meest zuidelijke gelegen en profiteert van een bijzonder gunstig windregime.

Het landgoed kijkt it voor de Var-vallei in het westen en de zee in het zuiden. De eerste wijnstokken werden geplant in 1974. Opeenvolgende uitbreidingen brachten het domein op 4.5 hectare

 

De familie-achtige operatie wordt geleid door Jean SPIZZO, ex-universiteitsprofessor, specialist in theater en Italiaanse literatuur. De naam "Fogolar" die aan het landgoed is gegeven, getuigt van zijn Friuliaanse oorsprong.

De eerste flessen werden in 1991 op de markt gebracht. Medailles en citaten in de gidsen bevestigen de kwaliteit van de wijnen van "Collet de Bovis", die momenteel 12.000 flessen per jaar produceert. De wijn wordt geëxporteerd naar Groot-Brittannië en wordt tot zijn klanten gerekend Alain Ducasse.

 

Voor Jean SPIZZO maken grote wijnen deel uit van het culturele erfgoed. Kunst wordt van nature geassocieerd met de wijnstok. Zo organiseert de "Fogolar" tijdens het zomerseizoen schildertentoonstellingen en theatervoorstellingen.

 

De appellatie AOC Bellet werd in 1941 verkregen. Het beslaat 650 ha, waarvan 50 ha in bedrijf.

 

De Collet de Bovis vertegenwoordigt 4,5 hectare. De bodem bestaat uit "poudingue", een silicium-kalkhoudend conglomeraat van opgerolde kiezelstenen met enkele kleiachtige aderen.

 

De druivensoorten zijn Rolle (elders bekend als Vermentino) voor de witte; Braquet, Folle Noire, Grenache en een klein percentage Cinsaut voor de rode en rosé wijnen. De maximaal toegestane opbrengst is 40 hl per hectare. Het wordt zelden bereikt.

 

De wijnstokken worden bemest met organische mest en in de winter en het vroege voorjaar met gras begroeid. Er wordt geen insecticide gebruikt. De boerderij is in biologische ombouw. De gebruikte snoei is de korte snoei waarbij niet meer dan 8 trossen per voet overblijven. Daarnaast wordt bij overproductie een groene oogst uitgevoerd.

 

 

De handmatige oogst vindt plaats van half september tot begin oktober. De witte worden een week voor de rode geoogst.

 

Vinificatie van witte wijnen:

  • Verpletteren, pelliculaire maceratie en persen.
  • Vergisting in vaten in een koele kelder voor 70% van de productie, en in
  • roestvrijstalen vaten voor de resterende 30%.

 

Vinificatie van rode wijnen:

  • Strenge controle van de rijpheid van de druiven.
  • Grenache en Braquet worden apart gevinifieerd en een week voor Folle en Cinsaut.
  • Ontstelen en sorteren van de druiven volgens de staat van de oogst.
  • Lange vatting (tot 3 weken) voor maximale extractie.
  • Na de malolactische gisting vindt de rijping plaats in eikenhouten vaten (minimaal 15 maanden).
  • Er wordt alleen gebotteld bij de accommodatie.

 

Vinificatie van roséwijnen:

  • Druiven: 80% Braquet, 15% Rolle, 5% Cinsault.
  • Drukken en 5% bloeden.
  • Fermentatie in roestvrijstalen vaten met temperatuurregeling.
  • De aromatische rosé is beschikbaar vanaf maart, na goedkeuring.

 

 

Voorwoord door Jean Vergé van het boek van jj. Ninon: De bellet-wijn van gisteren en vandaag

 

Laten we ervoor kiezen om deze wijnen van zonneschijn, steen en planten jong te drinken, het zijn de nieuwste wijnen uit de oostelijke Provence. De blanken onderscheiden zich door hun limoenbloesem gele kleur en hun bloemen-, grapefruit- en abrikozengeur die lang in de bond blijft hangen.

 

De rosés, met lichte saffraannuances, zijn helder van kleur en laten een smaak van rood fruit achter.

 

Aan de andere kant verdienen de rode wijnen een veroudering die reeds gesmolten tannines zal onthullen met amplitude op licht geëvolueerde tonen van gegrild en pruimen; een mooie balans in de mond.

 

Ik zal nooit aarzelen om een paar happen witte wijn te drinken, gekoeld geserveerd met mooie sneetjes geroosterd landbrood, besmeerd met anchoïade en tapenade of knarsen op wat verse groenten uit de deze regio rijk aan prachtige vroege groenten. Voor de rode wijnen zal ik mijn zinnen zetten op een jonge konijnenstoofpot, gekookt in dezelfde wijn, die er dan bij hoord. Spaar vooral niet de verse tijm die zo overvloedig aanwezig is op de heuvels van Bellet.

 

Laten we de ronde van deze wijnen afsluiten met de rosé die gekoeld wordt geserveerd, vergezeld van vlechten en een fruitsalade gedrenkt in wijn.

 

Laat de strelende zoetheid van deze geuren uw smaakpapillen prikkelen, ontdek de sensuele tederheid van wijn die bij voorkeur gerechten uit hetzelfde terroir ontmoet. Het is hier het succes van een geweldig moment, van een perfecte harmonie, van een moment van geluk, zo leven we in dit prachtige land van Nice, in Bellet.

 

Kwaliteiten:

 

Witte wijnen: hebben een diepe, sprankelende en levendige kleur die na verloop van tijd niet dof wordt. Gekenmerkt door neuzen van peer en witte bloemen met lichte vleugjes vuursteen, dit zijn sappige, vette wijnen die prachtig verouderen en uitzonderlijke flessen kunnen geven met neuzen van geroosterde amandelen en kweepeer, en een verbazingwekkende lengte in de mond.

 

Roséwijnen: wanneer ze gemaakt zijn met een overbrengingsverhouding, hebben ze mooie zachte kleuren met zachte gouden reflecties. Hun delicate boeket, voornamelijk wilde roos en wilde roos, gaat harmonieus samen met de soepelheid en finesse van deze sappige en drinkbare wijnen.

 

Rode wijnen: hebben een intense robijnrode kleur. De overbrengingsverhouding en Folle Noire geven ze krachtige aroma's van wilde roos, met hints van kruiden en peper, zelfs dennenbos indien gerijpt in vaten. Met een zeldzame finesse verouderen ze perfect met edele en gevarieerde boeketten van gekonfijt fruit. Ze maken uitstekende wijnen om neer te leggen en zijn de beste jaargangen waardig.

 

Proeftips



Witte wijnen , droog en fruitig, kunnen gekoeld maar niet gekoeld geserveerd worden, als aperitief of als bijgerecht bij vis. Om de bagna cauda te passen.

 

Roséwijnen , zomerse en zonnige wijnen, worden geserveerd op een temperatuur van 10-11°C.

 

Rode wijnen kunnen gekoeld geserveerd worden (15-16°C) als ze jong zijn, en op kamertemperatuur wanneer ze volledig rijp zijn. Ze passen perfect bij smakelijk vlees of in een lichte saus en bij klein wild. Ze worden ook gewaardeerd bij kazen, zoals Tomme de Roquebilière.

Collet De Bovis rood.
€30,00
op voorraad
Producent: Clos de Bovis
Druivensoort: 50% Folle Noire en 50% Grenache
Collet de Bovis, Domaine de Fogolar
Collet De Bovis rood.
Producent: Clos de Bovis
Druivensoort: 50% Folle Noire en 50% Grenache
€30,00