Domaine Lauribert
ONZE FAMILIE
DE EXPLOITATIE
Het landgoed Lauribert heeft wijnstokken die al vijf generaties in de familie zijn. Aanvankelijk werd de hele druivenoogst verwerkt door de coöperatieve kelder. In 1997 besloot Laurent Sourdon, ondanks de complexiteit van de taak, om een eigen team te vormen en wijn te maken.
De naam Lauribert is als kwaliteitswijn samengesteld uit letters van de voornamen van familieleden: Lau rent, Marie en Ro bert .
Het Terroir van Visan
|
Het terroir van Valréas
|
Wijngaard: De wijnstokken bevinden zich allemaal op het land van Visan in het departement Vaucluse, in de pauselijke enclave |
Wijngaard: wijnstokken zijn te vinden op het hele land van Valréas in het departement Vaucluse, binnen de pauselijke enclave |
Bodem: de grond is een stenige, klei-kalksteen mis. Het mediterrane klimaat wordt beïnvloed door de sterke noordenwind, de Mistral |
Bodem: Het land bestaat uit terrassen van rode klei, sommige meer stenig dan andere. Het mediterrane klimaat wordt veranderd door de alpenwinden. |
Oppervlakte In 1966 werd Visan geclassificeerd al Côtes du Rhône Village. De visan -wijngaard vertegenwoordigt 419 Hectare AOC Côtes du Rhône Village Visan |
Oppervlakte: AOC Côtes du Rhône village Valréas vertegenwoordigt 479 Hectare.
|
HET BELEID VAN ONS DOMEIN
Systematische voorkeur gegeven aan lage opbrengst bevorderende kwaliteit.
Maximaal gebruik van natuurlijke behandelingsproducten zoals zwavel en « Bordeaux-mengsel ».
Het binden van wijnstokscheuten die langs een latwerk van piketdraad zijn geleid om substantieel gebladerte te verkrijgen dat nodig is voor fotosynthese. Praktijk voor het snoeien van bladeren eind augustus en begin september.
Studie van de rijpheid van de druivenoogst.
WIJNGAARD
De wijnstokken zijn niet allemaal even oud:
35% is ouder dan 30 jaar;
35% is tussen de 10 en 30 jaar oud;
30% is jonger dan 10 jaar.
Er wordt een nieuw wijnaanplantprogramma uitgevoerd op basis van een kwaliteitsdruivenbeleid, zoals bijvoorbeeld Syrah.
SPECIFICATIES:
Syrah- en Grenache-druiven worden afzonderlijk tot wijn gemaakt en na fermentatie gemengd.
De druiven worden 100% ontsteld en 7-25 dagen geweekt bij een maximale temperatuur van 30°C.
ONZE KWALITEIT
Het landgoed Lauribert heeft wijnstokken die al vijf generaties in de familie zijn.
Het brengt ons terug naar het midden van de 19e eeuw. Traditie en knowhow gaan hier natuurlijk hand in hand, en dat al vele jaren.
Zoals alle Franse AOC's is ook voor Domaine des Lauribert-wijn strikte regels van toepassing. Alle aspecten van de wijnproductie worden gecontroleerd en gereguleerd. Elke fles is voorzien van een batchnummer om de traceerbaarheid te garanderen.
De druivensoorten en hun verhoudingen worden per decreet bepaald om de kwaliteit van de smaak en de variëteiten van de wijn te garanderen.
De wijnbouw brengt een groot aantal beperkingen met zich mee. Hoewel water geven tot op zekere hoogte wordt getolereerd, heeft het landgoed Lauribert het verboden.
De productie wordt beperkt door groen oogsten (het verwijderen van overtollige druiven vóór de vervaldatum) om ervoor te zorgen dat de wijnstokken alleen druiven van optimale kwaliteit produceren.
Om de kwaliteit verder te verbeteren, wordt gras geplant in de gangpaden bij Lauribert om de kracht van de wijnstok te compenseren. Wieden is beperkt tot schadelijke planten. Technieken voor het trainen van wijnstokken langs draad zijn bestudeerd en herzien om maximale fotosynthese voor de wijnstokken te garanderen. De grond wordt alleen bemest om de noodzakelijke organische en minerale verbindingen te leveren.
Het karakter van het terroir van de pauselijke enclave geeft temperament en persoonlijkheid aan de wijn..
Wanneer alle suiker is omgezet in alcohol, wordt de resulterende "freerun-wijn" -wijn verzameld: deze eerste "free-run" wijn is de fruitigste, de meest delicate . Tijdens deze operatie ontmoet de chapeau de droesem.
De tank moet worden geleegd en dit residu wordt geperst in een pneumatische pers om de "perswijn", een meer gestructureerde wijn te geven.
AANPLANT
De kwaliteit van de wijn hangt van veel elementen af, maar het karakter komt vooral van de druivensoort en het terroir (de bodem- en klimaatomstandigheden die een regio kenmerken). Dezelfde druivensoort die op verschillende plaatsen wordt verbouwd, levert zeer verschillende wijnen op.
Evenzo zullen verschillende druivensoorten die op dezelfde plaats worden geplant, ook het karakter van de wijn beïnvloeden. Jarenlange kostbare ervaring op dit gebied toont aan dat bepaalde druivensoorten beter geschikt zijn voor bepaalde terroirs.
De druivensoorten van het landgoed voor rode wijn zijn 68% Grenache, 24% Syrah. De Grenache wordt gesnoeid tot struiken (bekersnoei) of langs een latwerk van piketdraad geleid, met behulp van de Royat cordon-trainingsmethode. Syrah wordt getraind langs een trellis van piketdraad, met behulp van de Royat cordon-trainingsmethode.
Syrah- en Grenache-druiven worden afzonderlijk tot wijn gemaakt en na fermentatie gemengd. De druiven worden 100% ontsteld en 7-25 dagen geweekt bij een maximale temperatuur van 30°C.
ONZE WIJNEN
Het landgoed Lauribert wordt al 5 generaties door een familie beheerd. Aanvankelijk werd de hele druivenoogst verwerkt door de coöperatieve kelder.
In 1997 besloot Laurent Sourdon, ondanks de complexiteit van de taak, om een eigen team te vormen en wijn te maken.
De naam Lauribert is als kwaliteitswijn samengesteld uit letters van de voornamen van familieleden: Lau rent, Marie en Ro bert .
Ze vormen de naam van de Heer die over dit land geregeerd zou hebben.
Het landgoed Lauribert ligt in de pauselijke enclave, met land in Visan en Valréas.